NL
en
de
Menu

Matthijs en Shaula Tak

Boerenportret Matthijs Tak
Biologische schapenhouderij in Zuidzijde

Op de boerderij van Matthijs en Shaula Tak draait alles om de korte keten. Alle groenten en fruit die ze verbouwen zijn te koop in hun boerderijwinkel of vind je terug in de regionale foodbox. In de boomgaarden en weilanden grazen Swifter schapen om alles netjes te houden.

Hoeve Doelwyck is een karakteristieke boerderij in buurtschap Zuidzijde, onder de rook van Rotterdam. Een moestuin, boomgaard en twaalf ‘Swifter’ ooien: de biologische boerderij van Matthijs en Shaula is uniek in zijn soort. “Dat maakt het werk erg divers en leuk om te doen. De ene keer zaai ik sperziebonen de andere keer zorg ik dat een lam goed ter wereld komt.” Dat doet Matthijs niet alleen. “Shaula en ik doen het echt met z’n tweeën. In ons werk hebben we een mooie verdeling gevonden.”

“Onze gewassen van de akkers en groenten uit de moestuin verkopen we in onze boerderijwinkel op het erf. Alles komt uit de streek. Bijvoorbeeld aardappels, knolselderij, tomaten en witlof.” Een korte keten dus. En dat spreekt de mensen aan. Door hun boerderij open te stellen voor publiek hopen Matthijs en Shaula de mensen enthousiast te maken voor alles wat biologisch is. “Het stukje kennisoverdracht vinden we erg belangrijk. We willen mensen echt de meerwaarde van biologisch laten zien.” Matthijs wil zich dan ook zeker blijven inspannen voor de binding van de consument met de herkomst van producten.

Lammetje in de wei
“De schapen eten zo natuurlijk mogelijk. Dat zorgt voor schitterend vlees.”

Naast alle groenten die de familie Tak verbouwt, heeft ze ook een boomgaard met appels en peren. “Tussen alle bomen grazen namelijk Swifter ooien. “De schapen zorgen ervoor dat het gras netjes op lengte blijft en ook eten ze klaver dat als groenbemester dient. Onze biologische schapen zijn voornamelijk buiten en hebben binnen extra ruimte. De schapen eten zo natuurlijk mogelijk. Dat zorgt voor schitterend schapen- en lamsvlees met een heerlijke smaak.” Zo is de cirkel rond. “En zo is elk jaar voor ons weer een nieuw avontuur. En elk seizoen weer anders. Dat zie je terug bij de verschillende gewassen, maar ook bij de schapen.”

“We hebben momenteel 12 ooien. Dat lijkt op het eerste gezicht niet zoveel, maar ze zorgen gezamenlijk jaarlijks toch voor zo’n 20 tot 30 lammeren.” In 2020 gebeurde er wat bijzonders in de lammertijd. “Toen kregen we van 7 ooien 22 lammeren. Super natuurlijk, al die drielingen en vierlingen, maar dan moet het wel goed gaan.” Matthijs en Shaula hebben toen een aantal lammetjes moeten bijvoeden met de fles. “Gelukkig is alles goed verlopen. Het vergt even wat planning en tijd, maar daar krijg je ook veel voor terug. De lammeren groeiden goed: prachtig om te zien!”