Waarom biologisch?
De Groene Weg gelooft dat vlees een plek heeft in ons voedingspatroon mits biologisch geproduceerd. Kies misschien iets minder vaak voor vlees, of ga voor een kleiner stukje, maar kies het bewust en ga voor biologisch vlees. De Groene Weg is ervan overtuigd dat biologisch de meest duurzame manier van landbouw is. Van bodem tot veevoer, alles wat gebruikt wordt in de productie van biologisch vlees door De Groene Weg voldoet aan de Europese regels voor biologische landbouw. Die regels zijn simpel: geen kunstmest, genetische manipulatie of chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen (voor een gezondere bodem, schoner water en meer biodiversiteit), alle ruimte voor natuurlijk, dier-eigen gedrag (beter voor dierenwelzijn), en bijdragen aan de biologische voedselkringloop.
Biologisch geeft de garantie dat een product onder de beste omstandigheden voor natuur, dier en mens is geproduceerd. De regels gelden voor alle schakels in de productieketen. De boeren moeten zich eraan houden, maar ook voor het verpakken, importeren, verhandelen, exporteren en opslaan van biologische producten gelden biologische voorwaarden. In heel Europa gelden bovendien dezelfde biologische regels en er is ook maar één biologisch keurmerk in heel Europa. Koop je een Europees biologisch product, dan ben je door dit onafhankelijk gecontroleerde keurmerk dus zeker van de biologische oorsprong. Zomaar ‘biologisch’ op je product zetten is dus niet mogelijk. Als consument herken je biologische producten aan het groene blaadje.
Biologische landbouw heeft veel voordelen voor de bodem, het drinkwater en de biodiversiteit. Heel bewust laten de boeren de focus op maximale productie los. Die put de bodem uit en maakt ons afhankelijk van kunstmatige ingrepen als chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Het gevolg: een verstoorde bodem en bodemleven. Beter laten we de natuur zelf het werk doen. Hetzelfde geldt voor dieren. Wanneer die hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen, leven ze gezonder en hebben ze een beter bestaan. Biologische boeren hoeven nauwelijks in te grijpen met medicijngebruik voor hun dieren. Dierenwelzijn staat in de biologische landbouw voorop.
Ook de Nederlandse overheid is ervan overtuigd geraakt dat biologische landbouw in Nederland een belangrijke rol kan spelen in de transitie naar een duurzame en toekomstbestendige landbouw. Met het Biologisch Actieplan 2030 heeft de overheid een ambitie neergezet om biologische productie en consumptie fors te laten groeien.